Какао мидың жұмысын күшейтеді

01 декабря, 17:49

Фото: 24.kz

Британдық ғалымдар какао құрамындағы заттар мидың оттегімен қамтамасыз етілуін арттыратынын және күрделі тапсырмаларды шешу жылдамдығын арттыратынын айтады. Алайда егер ми жақсы жұмыс істесе, онда мұндай «допингтің» пайдасы болмайды.

Алматы. NEGE. Бирмингем университетінің зерттеушілері бір кесе какао танымдық функцияны жақсарта алады деп санайды. Олар өз тәжірибелерін Scientific Reports журналындағы мақалада сипаттады. Алдыңғы зерттеулер флаванолға бай тағамдарды жеу тамырлы функцияларға пайдалы әсер етуі мүмкін екенін көрсетті. Енді зерттеушілер алғаш рет ересектердегі мидың тамырлы функциялары мен танымдық белсенділігіне пайдасын растай алды. «Флаванолдар – жемістер мен көкөністерде, сондай-ақ какаода кездесетін кішкентай молекулалар», – дейді зерттеудің жетекші авторы Катарина Рендейро. Олар жемістер мен көкөністерге ашық түстер береді және тамырлы функцияны жақсартуға көмектесетіні белгілі. Флаванолдардың мидың тамыр жүйесіне пайдасы бар-жоғын және бұл танымдық функцияларға оң әсер ете алатындығын білгіміз келді. Команда ми, жүрек, қан тамырлары және тыныс алу аурулары жоқ, темекі шекпейтін 18 ересекті таңдаған. Ғалымдар екі сынақ өткізді. Олардың біріне дейін олар еріктілерге құрамында флаванолдары көп какао, ал екіншісіне дейін азайтылғанын үсынған. Тест екі есе соқыр әдіспен жүргізілді: қатысушылар да, зерттеушілер де қандай какао алғанын білмеді. Эксперименттің басында сондай-ақ какао тұтынғаннан кейін шамамен екі сағаттан кейін қатысушылар 5% көмірқышқыл газы бар ауамен дем алуға мәжбүр болды. Қатысушылар құрамында флаванолдың көп мөлшері бар какаоға ұшырағаннан кейін мидың айқын оксигенациясы байқалды, – деп хабарлайды авторлар. «Ең жоғары оксигенация деңгейі флаванолдың төмен какаоға қарағанда жоғары флаванолды тұтынған кезде үш есе жоғары болды, ал реакция шамамен бір минутқа тезірек келді», — дейді ғалымдар. Сондай-ақ құрамында флаванолдардың көп мөлшері бар какаодан кейін қатысушылар тапсырмаларды 11% тезірек әрі жақсы орындады. Алайда айырмашылық ең қиын тапсырмаларды орындау кезінде ғана байқалды: қарапайым қатысушылар қай какао ішкеніне қарамастан, бірдей дәрежеде жұмыс жасады.

ҰҚСАС ЖАЗБАЛАР
Яндекс рекомендации